Karaman'da 26 Yıllık Hastalıktan Mucize Kurtuluş

Akdeniz anemisi hastası olan 27 yaşındaki Barış Yardımcı

Karaman'da 26 Yıllık Hastalıktan Mucize Kurtuluş
Editör: Karamanca
12 Ekim 2015 - 08:56




Akdeniz anemisi hastası olan 27 yaşındaki Barış Yardımcı, 1 yaşında yakalandığı hastalığı ailesinin fedakârlığı sayesinde yenmeyi başardı.

Barış yardımcı, Hastalığa yakalandığı ilk yıldan itibaren 3 haftada bir iki ünite kan alarak hayatını devam ettirdi. 2002 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan incelemede iki kardeşinin iliklerinin tutmaması sonucu nakil yapılamayan Yardımcı, yıllar süren hastalıktan ailenin sıra dışı aklı ile kurtuldu.

2007 yalında hasta olan çocuklarına ilik verebilmesi için yeni bir çocuk yapmayı planlayan Recep, Akife Yardımcı çifti, 2008 yılında dünyaya gelen Kerim Yardımcı ile umudunu tazeledi. Sağlıklı bir şekilde büyütülen minik Kerim, 6,5 yaşına geldiğinde ağabeyi için Medikal Park Antalya Hastanesinde Prof. Dr. Yener Koç ve ekibi tarafından yapılan incelemede iliklerin yüzde 100 uyuşması sonucu iliğini verdi. İşte Barış Yardımcı’nın dilinden 26 sene boyunca çocuklarının iyileşmesini bekleyen ailenin ‘mutlu son’a geliş serüveni;

‘’Bebeklik döneminde yakalandığım hastalık nedeniyle uzun yıllar kana ihtiyaç duyarak hayatımı devam ettirdim. Bununla birlikte algı bozukluğu, halsizlik, yorgunluk, gelişim geriliği gibi problemleri de çekmek durumundaydım. Ben hastalığım ve getirdiği zorluklarla uğraşırken ailem sürekli destek olarak umudunu yitirmeden çare aramaya devam etti. Nitekim kardeşlerimin iliklerinin uyuşmaması ile yeni bir çocuk yapma düşüncesine girerek bu günleri görmeme vesile olan kardeşim dünyaya geldi.

 

Sosyal Sorumluluk

 

Hastalığım boyunca gerek kan satın alarak, gerekse gönüllü vatandaşların kan vermesi ile hayata tutundum. Gönüllü kan verenlerin azlığı ve kan verme işlemlerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı 2011 Yılında Konya’da ‘Mevlana Talasemi Hastaları ve aileleri’ adı ile bir dernek kuruldu. Bu dernek aracılığı ile Konya ve Karaman’da seminerler düzenlenerek, vatandaşlarımızın evlilik öncesi Talasemi testinden geçmesi için uğraşlar verdik. Yaşayan bir örnek olarak şahsım buradaki seminerlerde bire bir diyalog ile öğrencileri, bu hastalığın önlenebilir bir durumda olduğu ve testlerin aksatılmaması noktasında uyarılarım oldu.

Türkiye genelinde resmi olmayan bilgilerime göre 4 bin 500 civarında talasemi hastası bulunuyor. İlik Bankaları, lösemi ve ilik kanseri hastalarına öncelik verdiğinden, vatandaşlarımızı talasemi hastalarına kan verme ve ilik nakli yapma konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum.’’ Dedi.

 

Sağlık Sektörü Çok Değişti

 

Yıllardır hastanelerle evi arasında mekik dokuduğunu ve sağlık sektöründeki gelişim ve değişimi bire bir yaşadığını belirten Talasemi hastası Barış Yardımcı, ‘’Yıllar önce hastane kapılarında yaşadıklarımız, ‘hastalık yetmez gibi birde şu işler’ dedirtirdi. Gereksiz beklemeler, sevk işlemleri, kan bulma stresi, kanın tahlil bekleme süresi gibi durumlardan dolayı stresli günler, aylar, yıllar geçirdik. Sağlık alanında ülkemizde gelinen noktada, gerek hastaya bakış gerekse hastane ekipmanlarının yeterliliği takdiri hak ediyor. Devletimiz nakil işlemlerinin tüm giderlerini karşıladı. Öte yandan harici bir harcama ve aile bütçesini zora sokacak bir durumla karşılaştırılmamak için doktorlarımız tarafından yoğun uğraş verildi. Emeği geçen herkse teşekkür ederim’’ dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum