Her Üniversite Bulunduğu Bölgeyi Kalkındırmalı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, her üniversitenin bulunduğu bölgeyi kalkındırması gerektiğini, MEÜ’nün de bu yönde çok güzel adımlar attığını ve üniversite-sanayi işbirliğini her geçen gün geliştirdiğini belirterek, “Her üniversite şehrine katkıda bulunursa bu ülkenin kalkınmaması mümkün değil” dedi.

Her Üniversite Bulunduğu Bölgeyi Kalkındırmalı
Editör: Karamanca
08 Ekim 2015 - 10:00




MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, MEÜ’nün sanayiye katkısı ve iş dünyası ile yaptıkları işbirliklerine ilişkin bilgi verdi. Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi için Mersin iş dünyasının temsilcileriyle sürekli temas halinde olduklarını dile getiren Rektör Çamsarı, özellikle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile çok güzel ilişkiler geliştirdiklerini vurguladı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut’un vizyonu çok geniş biri olduğunu ifade eden Çamsarı, “Şunu gurur duyarak söyleyebilirim ki, Şerafettin Başkana da bu vesileyle teşekkür edeyim, aynı dili konuşuyoruz. Mesele sadece para değil burada. Bizim aldığımız destek sadece para desteği değil. Öyle de düşünmek yanlış olur. Teknoloji Transfer Ofisimiz ve Teknoparkımız şu an ciddi anlamda etkili ve Ticaret ve Sanayi Odamızla biz devamlı görüşme halindeyiz” diye konuştu.
İŞ DÜNYASI İSTEYECEK, MEÜ TEZ HAZIRLAYIP ÇALIŞMA YAPACAK
Teknoloji Transfer Ofisi’ni akademik kadro olarak ciddi anlamda güçlendirdiklerini kaydeden Çamsarı, Teknoloji Transfer Ofisi’nin yanında Teknopark ile de önemli çalışmalar yaptıklarını ve kente katkı sunmaya çalıştıklarını anlattı. Son dönemde MTSO ile bir protokol üzerinde çalıştıklarını bildiren Çamsarı, “Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark şu an ciddi anlamda etkili. Ticaret ve Sanayi Odamızla biz devamlı görüşme halindeyiz ve onların isteği doğrultusunda merkez laboratuvarımızı geliştirmeye çalışıyoruz. En son Ticaret ve Sanayi Odası ile bir protokol üstünde çalışıyoruz. Bizim burada yapılan tezlerimiz ve çalışmalar dahil, onlardan fikir alarak, biz de fikrimizi ortaya koyarak, yönlendirerek yapmaya başlayacağız. Bu çok önemli bir şey. Çünkü sanayide yer alan bir kuruluş kendi dalıyla ilgili bize araştırmak ve elde etmek istediği ürünler konusunda istekte bulunacak ve biz bu istek doğrultusunda tez yapacağız, çalışma yapacağız. Yani ‘yüksek lisansımı, doktoramı, doçentliğimi alayım’ diye bir çaba değil, tamamen ürün odaklı, ülke maliyetine getireceği avantajlar odaklı çalışmalar olacak” şeklinde konuştu.
“HER ÜNİVERSİTE OLDUĞU BÖLGEYİ KALKINDIRMALI”
Her üniversitenin bulunduğu bölgeyi kalkındırması gerektiğinin altını çizen Çamsarı, MEÜ’nün de bu yönde çok güzel adımlar attığını ve üniversite-sanayi işbirliğini her geçen gün geliştirdiğini söyledi. Şu anda Türkiye’de 193 tane üniversite olduğu bilgisini veren Çamsarı, “Şırnak’ından Edirne’sine, Artvin’inden Muğla’sına açıkta bir yer kalmadı. Her üniversite şehrine katkıda bulunursa bu ülkenin kalkınmaması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Mersin’de açtıkları ve açacakları her bölümün bir amacı olduğunu belirten Çamsarı, şöyle devam etti: “Biz de bu şehirde dikkat ederseniz, nükleer tesis, nükleer mühendislik diyorum. Bunun bir amacı var. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi diyorum, bunun bir amacı var. Diş hekimliğinin bir amacı var. Yani söylediğim her bölümün bir amacı var. Bu amaçları sanayi doğrultusunda yönlendirerek, mühendislerimizi ve ara yüz kuruluşlarımız olan Teknopark ile Teknoloji Transfer Ofisi’ni o yönde çalıştırırsak çok güzel işlere de imza atarız. MTSO ile protokolümüzü de yaparsak inşallah çok başarılı olacağımıza eminim.”
HEDEF, TÜBİTAK’TAN ALINAN HİBE DESTEĞİ 10-15 MİLYON LİRAYA ÇIKARMAK
2015 yılı başında Teknoloji Transfer Ofisi’ni desteklemek amacıyla TÜBİTAK’tan 500 bin lira destek aldıklarını anımsatan Rektör Çamsarı, “O bir milat oldu bizim için” diyerek, bu konuda hedeflerinin çıtasını yüksek tuttuklarını söyledi. TÜBİTAK’ın destek kriterlerini bu yıl doldurmayı hedeflediklerini dile getiren Çamsarı, “TÜBİTAK, ‘kriterler tamamdır’ deyip tık koyarsa Teknoloji Transfer Ofisi’ne 2016’da 1 milyon lira daha alacağız ve gelecek yıl bu daha da artacak. 2015’te olayı tamamladık gibi görünüyor. 2016’da 1 milyon lira, bu bir laboratuvar için büyük bir para, hibe çünkü bunlar. 2017’de de eğer gene başarılı olursak bu, 10-15 milyon liraya kadar çıkacak. Yani çok güzel bir destek oluyor TÜBİTAK’tan.”
MEÜ’nün, şu anda her kuruluşta danışmanı olduğuna da vurgu yapan Çamsarı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tabi onların da vizyon genişliğini gösteriyor. Valilik, belediye, kent konseyleri, nereyi deseniz bizden birileri vardır mutlaka işin içinde. Dolayısıyla fikir bazında bizzat danışmanlık yaparak şehrin kaderini çizmede şu an üniversite öncü konumda.” 


YORUMLAR

  • 0 Yorum