Tika'dan Uganda'ya Ambulans Desteği

Uganda’da genel hastane şartlarının yetersiz olduğu Rakai ilçesi ve çevre köylerinde bulunan hastaların en yakın şehir merkezi (80 km) Masaka’da bulunan daha donanımlı hastanelere sevk edilebilmesi için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bir donanımlı ambulans Rakai ilçesi yetkili sağlık birimine teslim edildi

Tika'dan Uganda'ya Ambulans Desteği
Editör: Karamanca
01 Ekim 2015 - 07:20




Uganda’da genel hastane şartlarının yetersiz olduğu Rakai ilçesi ve çevre köylerinde bulunan hastaların en yakın şehir merkezi (80 km) Masaka’da bulunan daha donanımlı hastanelere sevk edilebilmesi için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bir donanımlı ambulans Rakai ilçesi yetkili sağlık birimine teslim edildi.
TİKA, Uganda’ya yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Uganda’da hastane şartlarının yetersiz olduğu Rakai ilçesi ve çevre köylerinde bulunan hastaların en yakın şehir merkezi Masaka’da bulunan daha donanımlı hastanelere sevk edilebilmesi için TİKA tarafından bir donanımlı ambulans Rakai ilçesi yetkili sağlık birimine teslim edildi.
Rakai’dekiKalisizo Hastanesi bünyesinde kullanılacak araç Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, Uganda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Lukwago Asuman, Rakai Milletvekili HarunaKyeyune, Uganda Sağlık Bakanlığı çalışanları ve TİKA yetkililerinin hazır bulunduğu bir törenle yetkililere teslim edildi.
Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, TİKA tarafından temin edilen ambulansın Türkiye ve Uganda arasındaki dostluğun simgesi olduğunu ve Rakai bölgesindeki acil vakalara müdahalede önemli rol oynayacağını ifade etti. Uganda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Lukwago Asuman ise ambulansın hayat kurtarmanın yanı sıra bölgedeki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine de katkı sağlayacağını söyledi. Bölge Milletvekili Kyeyune de bölgelerinde anne ve çocuk ölümlerinin yüksek olduğunu belirterek, acil bir durumda müdahale etme imkanı olmadığını söyledi. Bölge Milletvekili Kyeyune açıklamasının devamında ülke genelinde yaygın olarak kullanılan motosiklet kazalarında yaralıların acil olarak hastanelere nakil etme imkanı olmadığından Rakai’de kayıpların olduğunu ve hibe edilen ambulansın gerek yaralıların ve gerekse hasta anne ve çocukların zamanında hastaneye ulaştırılarak ölümlerin azalmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
Kalisizo Hastanesi Müdürü Dr. George Waigumbulizi, 13 yıldır hastanede görev yaptığını ve hastanenin ilk defa bir ambulansa sahip olduğunu ifade etti. Hamile kadınlar rahatsızlanınca bir kamyonet ile Masaka Hastanesi’ne nakil edildiğini, bu aracında son zamanlarda sık sık arıza yapması nedeniyle hasta naklinde araç kiralamak zorunda kaldıklarını söyleyen Kalisizo Hastanesi Müdürü Dr. Waigumbulizi MasakaMutukula arasındaki otoyolda çok kaza meydan geldiğini ve yaralıların ambulans olmadığı için hastaneye zamanında ulaştırılamadığını ve ölümlerin meydana geldiğini söyledi. Kalisizo Hastanesi Müdürü Dr. Waigumbulizi, TİKA tarafından temin edilen ambulansın sağlık hizmetlerinin ulaştırılması hususunda önemli bir eksikliği giderdiğini ifade etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum